De kleding in je kast uitzoeken

0
268
kleding

De kleding in je kast uitzoeken

Eens in de zoveel tijd moet het toch echt gebeuren; je kleding eens goed uitzoeken. Het is een rommel, je hebt geen overzicht meer en dat stapeltje onderin de hoek, dat trek je nooit meer aan. Tijd dus om grondig aan de slag te gaan en te zorgen voor een nette, opgeruimde en overzichtelijke kledingkast! Hoe je dat het beste doet, lees je in dit artikel.

Verzamel alle kleding

De eerste stap is om alle kleding te verzamelen. Trek dus je hele kledingkast leeg en leg dit op bed. Heb je ook nog kleding op andere plekken in het huis liggen, dan pak je dit er ook uiteraard bij. Vergeet ook de kleding in de wasmand niet, en je ondergoed.

Vervolgens ga je sorteren. Begin met alle kleding die je nu niet past, want dit hoeft niet in de kast. Het neemt dan namelijk alleen maar plek in en dat is zonde. Daarnaast confronteert het je er ook telkens mee dat je een andere maat hebt en die ene leuke broek of jurk nu niet meer past. Alle kleding die je niet meer past doe je in een tas, box of koffer en zet je ergens anders neer waar hij niet in de weg staat en waar je er niet de hele tijd tegenaan kijkt.

Overige kledingstukken beoordelen

Nu ga je verder met alle kleding die nu nog op je bed liggen. Bekijk alle stukken één voor één en inspecteer deze goed. Zijn ze nog heel, zitten er geen vlekken in? Kleding met vlekken kun je het beste meteen wegdoen, de kans dat je daar nog iets van maakt zodat je het wel weer aan kan is namelijk erg klein. Kleding dat kapot is kan ook weg, tenzij je het een erg fijn kledingstuk vindt en het graag wilt laten maken. Zorg er in dat geval alleen wel voor dat je dat nog in dezelfde week doet, anders blijft het liggen.

Nu liggen er als het goed is alleen nog maar kledingstukken op bed die niet te groot of te klein zijn, en die niet kapot zijn of vlekken hebben. het beste is om al deze kledingstukken nu te gaan passen om te kijken of ze echt nog goed zitten, en jezelf onderstaande vier vragen te stellen:

  • Voel ik me fijn in dit kledingstuk en word ik er blij van?
  • Zit het lekker of is er iets dat me tegenhoudt dit te dragen?
  • Past de stijl en de kleur bij me en staat het me goed?
  • Past dit kledingstuk nog bij mijn stijl?

Is je antwoord op één of meerdere vragen ‘nee’, dan is de kans groot dat je dit kledingstuk niet snel meer aan zal trekken en kun je het beter wegdoen. Laat je het toch in je kast liggen dan vind je hem de volgende keer dat je de kast op gaat ruimen in een hoekje en besef je je dat je hem de vorige keer al weg had moeten doen.

Je kleding opnieuw indelen

Wil je al je kleding en accessoires zo overzichtelijk mogelijk opbergen, dan kun je gebruik maken van organizers. Daarnaast kun je ook een kleine ladekast in je kast zetten als je ruimte overhebt, om daar bijvoorbeeld je ondergoed in op te bergen of je sieraden. Zorg er daarnaast voor dat je voldoende plek hebt om je kleding op te hangen, dit staat vaak veel overzichtelijker dan wanneer je alles opvouwt en op een stapel in de kast legt.

Lees ook: Ingegroeide haren? Zó kom je er vanaf!