Sparen voor onverwachte uitgaven

0
221
uitgaven

Geld sparen is slim, want je wil niet dat er geen geld beschikbaar is wanneer je wasmachine kapot gaat, je auto ermee ophoudt of wanneer de fiets van je dochter gestolen is. Alleen hoeveel geld moet je dan sparen voor onverwachte uitgaven? Dat lees je in dit artikel.

Een buffer voor onverwachte uitgaven

Je laat per ongeluk je telefoon vallen en het scherm barst in duizend stukjes, of de auto moet worden weggebracht voor de APK en deze kosten vallen onverwachts hoger uit. Heb je geen buffer, dan kun je dit misschien niet betalen en kom je te kort. Een buffer is dus zeker handig maar hoeveel moet die buffer dan minimaal zijn? Dat verschilt heel erg per gezin of per persoon. Logisch ook, want niet iedereen heeft hetzelfde inkomen.

Een goede vuistregel hiervoor is om elke maand tien procent van je inkomen te sparen. Dus verdien jij €1.500 euro per maand, dan zet je hiervan €150 opzij. Op deze manier heb je altijd een buffer als het echt nodig is. Daarnaast wordt het aangeraden dit bedrag direct nadat je loon is gestort over te zetten op een spaarrekening, of in te stellen dat dit automatisch wordt gedaan. Ook kan je ervoor kiezen ineens een groot bedrag over te zetten, zoals je 13e maand of vakantiegeld.

Uitzonderingen op de vuistregel

De vuistregel van tien procent is een goed idee, maar toch kan dit nog erg verschillen per persoon. Ben je alleenstaand maar heb je wel een hoog inkomen, dan is de kans groot dat die tien procent te hoog is. Heb je daarentegen een gezin met vier kinderen, dan zou je waarschijnlijk wat meer opzij moeten zetten. Het NIBUD adviseert dan ook om als alleenstaande €3.550 op de spaarrekening te hebben, en wanneer je vier kinderen hebt zou dit ongeveer €5.900 moeten zijn.

Wil je graag uitrekenen hoe hoog jouw buffer zou moeten zijn, dan kun je dat heel makkelijk online doen. Heb jij bijvoorbeeld een koophuis en ene auto voor de deur, dan doe je er goed aan iets meer geld opzij te zetten omdat de kans op reparatiekosten dan hoger is. Op de website van NIBUD kun je met de bufferberekenaar precies uitrekenen hoeveel geld jij opzij zou moeten zetten. Dit doe je door informatie over je woonsituatie door te geven, maar ook je inkomen, auto, en huidige buffer.

Lees ook: De kleding in je kast uitzoeken