Wat doen bij een tekenbeet

0
252
tekenbeet

Een teek is een heel klein beestje, dat zich vastzet in je huid. Ook kunnen teken de drager zijn van de ziekte van Lyme. Daarom doe je er goed aan altijd jezelf, je familie én honden te controleren wanneer je een wandeling hebt gemaakt in het bos. Vergeet dit ook niet te doen wanneer je op vakantie bent in een bosrijke omgeving, zoals bijvoorbeeld op de camping. Wat je moet doen bij een tekenbeet lees je in dit artikel.

Waar is een tekenbeet vaak te vinden?

Een teek is eigenlijk overal op je lichaam te vinden, maar hebben een voorkeur voor je lies, knieholte of oksel omdat dit warme en vochtige plekken zijn. Maar ze kunnen ook onder het randje van je ondergoed zitten, achter de oren of bij de haargrens in je nek. Ben je in het bos of op de hei geweest? Dan doe je er goed aan deze plek als eerste te controleren.

Een teek is erg klein, ze worden niet groter dan drie millimeter. Let er dus op dat zowel de teek, als de tekenbeet erg klein zijn. De teek ziet eruit als een heel klein spinnetje wanneer hij zich nog niet vol heeft gezogen met je bloed. Wanneer dit wel het geval is ziet hij er meer uit als een bruin/zwart erwtje. Deze zit dan erg vast in je huid, waardoor los pulken geen optie is. Ook kan het zijn dat je last krijgt van jeuk op de plek van de tekenbeet.

Wat te doen als je gebeten bent

Zodra je een tekenbeet ziet is het belangrijk dat je de teek zo snel mogelijk verwijderd. Uiteraard geldt dit ook wanneer je een teek ziet die zich nog niet vol heeft gezogen. In dat geval kun je hem eenvoudig verwijderen met een stukje plakband of kleefpleister. Heeft de teek zich al wel vastgebeten? Dan moet je de teek zo dicht mogelijk bij de huid vastpakken maar niet in het lichaam van de teek knijpen.

Als je hier een pincet voor gebruikt, trek je de teek in een rustige rechte beweging van de huid af. Gebruik hiervoor het liefste een pincet met een fijne punt. Beter is het echter, om een tekentang te gebruiken. Hierbij moet je de aanwijzingen opvolgen die daarop te vinden zijn. Ook is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat er geen delen van de teek achterblijven in je huid. Dit kan namelijk vervelende ontstekingen veroorzaken. Schrijf voor de zekerheid op waar op je lichaam je de tekenbeet hebt gevonden. Mocht je onverhoopt ergens last van hebben, dan weet je in ieder geval waar de teek zat. Na het verwijderen van de teek is het belangrijk dat je de plek ontsmet met ontsmettingsmiddel.

Moet je de huisarts bellen na een tekenbeet?

In principe hoef je geen contact op te nemen met de huisarts na een tekenbeet, tenzij het je niet lukt de teek te verwijderen. Daarnaast dien je ook contact op te nemen met de huisarts als je in de eerste maanden na een tekenbeet de onderstaande klachten hebt:

  • Een rode vlek op de plek waar de tekenbeet zat, die steeds groter wordt.
  • Wanneer je een grieperig gevoel hebt, inclusief spierpijn en koorts.
  • Als je een scheef aangezicht krijgt of dubbel gaat zien.
  • Wanneer er tintelingen in je ledematen te voelen zijn, je pijn krijgt of kracht verliest.
  • Zodra er gewrichtsklachten ontstaan.

Lees ook: Een gezonde huid krijgen doe je zó!