Wat je kunt doen tegen geluidsoverlast buren

0
186
geluidsoverlast man

Geluidsoverlast is iets dat steeds vaker de kop opsteekt. We zijn in de afgelopen jaren dichter op elkaar gaan wonen en steeds meer technische innovaties zien het levenslicht. Daarnaast is het ook een stuk drukker geworden op de wegen. Geluidsoverlast en in het bijzonder geluidsoverlast buren is voor veel mensen een serieus probleem. Dat niet alleen het woonplezier kan beïnvloeden, maar het kan ook nog eens slecht voor de gezondheid zijn. In dit blog vertellen we wat je tegen geluidsoverlast kunt doen.

Wanneer spreek je over geluidsoverlast?

Geluidsoverlast komt in vele vormen en maten, maar niet alles is geluidsoverlast. Je kunt pas spreken over geluidsoverlast als er langdurig een hard geluid is. In de nacht klinken geluiden extra hard, omdat het over het algemeen een stuk stiller is. In zowel jouw eigen woning als in de wijk waar je woont. Feitelijk mogen jouw buren in de nacht van 23:00 ‘s avonds tot 7:00 in de volgende morgen geen geluid produceren dat boven de 40 decibel komt. Alle geluiden die onder de 40 decibel worden geproduceerd kan eerder worden gezien als geluidshinder en hier is juridisch weinig tegen te beginnen.

Wat kun je doen tegen geluidsoverlast?

Je kunt een aantal zaken doen om van geluidsoverlast af te komen, maar het is belangrijk om eerst te ontdekken of je met geluidsoverlast of met geluidshinder te maken hebt. Je kunt een professioneel bedrijf inschakelen om metingen te verrichten. Deze metingen geven een goed beeld van welke geluiden er worden geproduceerd, voor welke periode en of deze binnen de normen vallen. Dergelijke metingen kunnen ook in rapportages worden vastgelegd mocht je daar ooit baat bij hebben.

Ga in gesprek met je buren

Het spreekt voor zich dat je bij geluidsoverlast eerst met de buren in gesprek gaat om het probleem kenbaar te maken. Leg het probleem duidelijk uit en kijk of je gezamenlijk tot een oplossing kan komen. Misschien hebben je buren niet in de gaten dat ze voor overlast zorgen en zullen ze hier het gedrag op aanpassen. Bij moeilijke buren of sta je niet op goed voetstuk met de buren, kun je ook andere wegen bewandelen om de geluidsoverlast te stoppen.

Hebben meer mensen last van geluidsoverlast?

Je kunt altijd polshoogte nemen bij andere buren en vragen of zij ook geluidsoverlast van dezelfde buren ervaren. Als dat het geval is kun je namelijk een front vormen en de lastige buurman of -vrouw die niets van jou probleem wilde weten staat wellicht meer open voor een gesprek als er opeens een groepje buren op de stoep staan. Dan kun je alsnog tot een goede oplossing komen.

Dossier opbouwen

Wanneer gesprekken met de buren niet helpen kun je een dossier opbouwen. Je hebt namelijk een dossier nodig als je bij een woningbouwvereniging of de wijkagent moet aankloppen. Zij kunnen bemiddelen tussen jou en de buren en met een dossier kan bijvoorbeeld de woningcorporatie ook boetes opleggen. Wanneer er sprake is van geluidsoverlast zorgen de buren er alleen niet voor dat jij niet lekker woont en slaapt, maar ze zijn hoogstwaarschijnlijk ook in overtreding. Omdat ze het reglement van de huurwoning niet honoreren. 

Huis isoleren

Je kunt ook andere oplossingen bedenken. Zoals het beter isoleren van jouw woning. Goed isolatiemateriaal en dubbele beglazing hebben meer voordelen dan hinderlijke geluiden buiten de deur houden, maar het helpt zeker om van geluidsoverlast af te komen. Dus dit is altijd een goede zet. Ondanks dat wel een pittige investering is als je muren, plafonds, vloeren en ramen moet isoleren. De grote vraag is natuurlijk of je daar wel behoefte aan hebt en ook het budget voor hebt.