Een dagje weg in eigen land

0
252
dagje

Wil je graag een dagje weg in eigen land en daarbij natuurlijk de leukste bezienswaardigheden bezoeken? Dan zijn er heel wat verschillende opties waar je heen kan gaan. In dit artikel vind je de leukste bezienswaardigheden per provincie, zodat jij je aankomende vakantie in Nederland alvast helemaal kunt uitstippelen.

Dagje weg in Noord-Holland

In deze provincie vind je natuurlijk verschillende mooie stranden maar daarnaast is het ook de plek om de Waddeneilanden Vlieland en Texel te bezoeken. Wil je dat nou niet, dan is er ook in de provincie zelf veel te vinden. Zo heb je de Zaanse Schans en Volendam om maar eens een voorbeeld te noemen. Wanneer je dan in Volendam bent, bezoek dan ook gelijk het eiland Marken want ook dat is zeker de moeite waard! Daarnaast zijn Amsterdam, Haarlem en Zandvoort ook zeker de moeite waard.

Zeeland bezoeken

Denk je aan Zeeland, dan denk je aan water, deltawerken en natuurlijk de watersnoodramp van 1953. In deze provincie kun je genieten van de zee, een heerlijke wandeling maken op één van de mooie plekken die Zeeland je te bieden heeft, verschillende vogels spotten en de vele sfeervolle dorpen bezoeken. Daarnaast vind je in Zeeland ook het grootste natuurpark van Nederland. Wil je graag zeehonden en dolfijnen zien, dan zou je deze zeker eens moeten bezoeken. Ook kun je een middagje oesters rapen of een boottocht maken en uiteraard naar de steden Middelburg, Goes en Veere.

Het mooie Utrecht

Utrecht bezoeken is vooral een goed idee wanneer je wel naar een stad toe wil gaan, maar waar het niet zo groot en druk is als in Amsterdam. Je vindt er heel veel leuke restaurants, gezellige cafés én je kan genieten langs de gracht terwijl je geniet van je cappuccino of heerlijke lunch. Ook zijn er in deze provincie heel veel kastelen te bezoeken zoals De Haar en Slot Zuylen, maar ook heb je hier Paleis Soestdijk met een ontzettend mooi park. Wil je liever van de natuur genieten? Ga dan naar de Utrechtse Heuvelrug of de Loosdrechtse en Vinkeveense Plassen.

Een dagje in Friesland

Kijk je naar de oppervlakte van de verschillende provincies, dan is Friesland de grootste, en er is dan ook veel om te bezoeken. Zo kun je natuurlijk naar de Culturele Hoofdstad van Europa, Leeuwarden, gaan, maar als je meer van water houdt kun je hier ook je hart ophalen. Friesland is namelijk de perfecte watersport provincie. Ook kun je vanaf hier naar de Waddenzee of het natuurgebied in bij het Drents-Friese Wold.

Natuurlijk Drenthe

Denk je aan Drenthe, dan denk je aan de Hunnebedden en Kamp Westerbork, waar een deel van onze geschiedenis ligt. Verder bezoek je deze provincie vooral voor de rust en de natuur, zoals het Nationaal park Drents-Friese Wold en het Nationaal park Drentsche Aa. Wil je toch even een dorp ingaan? Kies dan voor Coevorden of Orvelte.

Het mooie Overijssel

De meest bekende plek in Overijssel is natuurlijk Giethoorn, ook wel het Venetië van de lage landen. Ga met een klein bootje door de smalle grachten en geniet van de vele verschillende typisch Hollandse huizen. Ook vind je hier het Nationaal park Weerribben-Wieden. Dit is een laagveenmoeras dat het grootste aaneengesloten moeras van Noordwest-Europa is. Ook hier kun je met een bootje doorheen varen. Wil je graag één van de steden bezoeken? Ga dan naar Deventer, Zwolle of Kampen.

Dagje aan zee in Zuid-Holland

Denk je aan Zuid-Holland, dan denk je natuurlijk aan Den Haag en Scheveningen. Het grootste voordeel van het bezoeken van Den Haag, is dat je vlak bij de zee zit en vanuit de Haagse Toren een ontzettend groot uitzicht hebt. niet alleen de stad kun je van bovenaf bewonderen, maar ook Zoetermeer is zichtbaar. Naast Den Haag zijn er ook nog de steden Leiden, Rotterdam en Delft te vinden, kun je in Alblasserwaard de Kinderdijk bezoeken en wanneer je in de lente in deze provincie bent, kun je ook nog genieten van de tulpenvelden.

Flevoland bezoeken

Nog lang niet iedereen denkt bij Flevoland aan een bruisende provincie, maar toch is er heel veel te doen. De Oostvaardersplassen is de parel van de provincie, en een safari is dan ook zeker aan te raden. Maar je kan ook vrijwel overal het water op of van het strand genieten, en daarnaast is er ook nog veel natuur te vinden. Ga naar Almere, Urk of de Markerwadden en geniet van de omgeving.

Noord-Brabant

Deze provincie staat bekend als de meest gezellige provincie van Nederland, en dat is zeker niet gelogen. Je ziet dit dan ook terug in de steden. Zo heeft Den Bosch al drie keer de titel ‘Meest Gastvrije Stad van Nederland’ gekregen en daarnaast kun je ook in onder andere Breda en Tilburg de gezellige sfeer proeven. Ook qua natuurgebieden is dit zeker een provincie om eens te bezoeken, je vindt hier namelijk één van de mooiste natuurgebieden van ons land. De Loonse en Drunense Duinen, ook wel de Sahara van Nederland. Ook de Biesbosch is een aanrader, waar je met een boot of kano het water op kunt gaan op zoek naar bevers.

Een dagje in Groningen

In Groningen kun je goed terecht wanneer je graag een bruisende stad wil bezoeken. Er zijn hier veel studenten te vinden en dus is er altijd wel wat te doen. Je kan er niet alleen door de stad slenteren of lekker eten, maar ook kun je het water op gaan met een SUP-board. Buiten de stad kun je genieten van de natuur. Zo heb je het Nationaal Park Lauwersmeer waar land en water perfect gecombineerd worden. En wil je graag sportief zijn? Ga dan vanuit Groningen naar Schiermonnikoog om te gaan wadlopen.

Gelderland bezoeken

In Gelderland vind je Nijmegen, de oudste stad van Nederland die tegenwoordig is uitgegroeid tot een jonge, levendige stad. Maar daarnaast heb je ook Arnhem, ideaal voor een stedentrip. Kies je liever voor een vestingstad? Dan kun je het beste de eeuwenoude stad Elburg bezoeken. Wie aan Gelderland denkt, denkt ook aan Nationaal park De Hoge Veluwe, die ook ontzettend mooi is met zijn heide, verschillende dieren en een natuurcentrum. Ook vind je hier de lekkerste wijnen van Nederland, wat sowieso al een goede reden is om deze provincie te bezoeken.

Bourgondisch Limburg

De provincie Limburg voelt toch altijd een beetje als het buitenland. Vooral wanneer je naar Maastricht gaat heb je het idee dat je in België of zelfs Frankrijk terecht gekomen bent. Ook Valkenburg is zeker de moeite waard om te bezoeken, met zijn verschillende grotten en de Cauberg. Maar je kan ook de Vaalserberg bezoeken, het Drielandenpunt en Rivierpark Maasvallei.

Lees ook: Op reis gaan; wat moet er allemaal mee?