Besparen op de gasrekening

0
179
besparen op de energierekening

We zijn allemaal steeds meer met het milieu bezig. Niet alleen omdat we het milieu belangrijk vinden en graag iets willen doen aan de klimaatverandering, maar ook omdat we duurzamer willen leven. Er zijn tegenwoordig dan ook veel dingen die je in je woning kunt doen om duurzamer te wonen, geld te besparen én milieubewust bezig te zijn. Tips hoe jij kunt besparen op de gasrekening, lees je in dit artikel.

Zorg voor goede isolatie

Vaak denken mensen dat het gasverbruik vooral te maken heeft met het koken op een gasfornuis en lang douchen, maar dat is helemaal niet zo. Het grootste gasverbruik ontstaat namelijk bij het verwarmen van je woning. Is er geen goede isolatie aanwezig, dan zou je dus meer moeten stoken om het thuis behaaglijk warm te krijgen. Bekende isolaties zijn spouwmuur- en dakisolatie, maar ook vloerisolatie en dubbel glas zijn goede opties.

Besparen met een warmtepomp

Een andere goede manier om te besparen op de gasrekening, is door het aanschaffen van een warmtepomp. De warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht om je woning te verwarmen, zodat je cv-ketel minder werk hoeft te doen en dus minder hoeft te stoken. Door te besparen met een warmtepomp verminder je niet alleen de CO2-uitstoot van je woning, maar bespaar je ook nog eens op de gasrekening.

Nog meer tips voor het besparen van gas

Naast het goed isoleren van je woning en een hybride warmtepomp aanschaffen, zijn er natuurlijk nog een aantal dingen die je kunt doen om te besparen op de gasrekening. Heb je de verwarming een tijd niet gebruikt, dan is het altijd goed deze eerst te ontluchten voordat je hem gaat gebruiken. Doe je dit niet, dan kan de verwarming niet optimaal zijn werk doen waardoor je dus meer gas verbruikt. Ook kun je radiatorfolie gebruiken, dit zorgt ervoor dat de warmte daadwerkelijk in de kamer terechtkomt en niet verdwijnt via de muur.

Daarnaast is het ook een goed idee de thermostaat wat lager te zetten dan wat je gewend bent. Steek ’s avonds de kaarsjes aan of pak een deken of vest in plaats van dat je de thermostaat omhoog draait. Heb je nog geen slimme thermostaat? Denk er dan eens over na deze aan te schaffen. Niet alleen kun je hiermee de temperatuur in huis bepalen, ook wanneer je niet thuis bent, maar je kunt ook het gasverbruik inzien. Door deze mogelijkheid let je er beter op, en zie je meteen waar je op kunt besparen.

Probeer wat minder lang te gaan douchen, want het water wordt verwarmd door het gas in je woning. Ook is het aan te raden een thermostaatkraan te gebruiken, hiermee is het water sneller op temperatuur en blijft hij op een constante temperatuur staan. Wil je niet alleen op gas besparen, maar ook op water? Dan is een waterbesparende douchekop aan te raden.