5 tips om oplichting op internet tegen te gaan

0
226

Enorme hoge kortingen, vreemde websites en rare website url’s. Allemaal dingen die je zouden moeten behoeden tegen oplichting op het internet. Dit is alleen niet altijd te vergelijken en de corona-crisis heeft ook niet echt meegewerkt. Bestellen is nog nooit zo makkelijk en snel geweest, tegen de beste prijzen. 

Toch worden er regelmatig mensen via internet opgelicht en om dit te vermijden zijn er in dit blog 5 tips om oplichting op internet tegen te gaan. 

Dropship Websites

Vaak worden er via sociale media enorme scherpe prijzen aangeboden voor bepaalde producten. De prijzen zijn alleen compleet verzonnen en slaan niet op de waarde van het product. Het aantal dropshippers zijn de afgelopen jaren enorm toegenomen en er blijken enorm veel ontevreden klanten. 

Het doel van de dropshippers is om winst te maken met de producten die ze inkopen. Het is echter niet strafbaar, dus het is verstandig om zelf de keuze te maken om niks te bestellen bij deze websites. 

Legale websites

Wanneer je bijvoorbeeld wilt gokken via internet kan het zijn dat het een illegale website is. Dit is strafbaar voor diegene die de website heeft gemaakt, maar ook jij bent strafbaar door op deze websites te gokken. Legaal gokken is dus een must en dit is redelijk makkelijk te achterhalen. Dit kun je doen door te kijken op een vergelijker, omdat hier vaak erkende goksites worden geplaatst met reviews. Hierdoor kun je goed zien of het een betrouwbare website is en of jij er dus op kunt gaan gokken.

Taalgebruik

Als we het hebben over taalgebruik is het verstandig om te controleren op spelfouten. Het kan voorkomen om een d/t fout te maken, maar onlogisch opgebouwde zinnen zijn vaak niet een goed teken. Zo worden de zinnen gemaakt via een vertaler op internet, waardoor de zinnen niet goed overeenkomen. Wanneer je dit opvalt is het een teken om hier geen activiteit op uit te voeren en verder te kijken op een andere website.

Betalingen

Tegenwoordig accepteren webshops een hele hoop betaalmogelijkheden. Denk aan een creditcard, Ideal, Visa of bijvoorbeeld Paypal. Een aantal betaalmogelijkheden biedt de consument bescherming om het geld te verzekeren. Je kunt de verdachte betaalmogelijkheden herkennen wanneer je een e-mail instructie krijgt voor de betalingen en wanneer het geld wordt gestort naar een particuliere bankrekening. 

Url controleren

Door te kijken of de url klopt die vermeld staat op de website zul je veel problemen vermijden. Zo kun je het beste kijken naar de naam en kijken of er een spelfout in zit of de naam erg veel lijkt op die van een bekende website. Door dit te controleren zul je eerder een oplichter herkennen en zul je minder snel opgelicht worden.