Kosten besparen met een lening

0
267
lening

Heb jij in het verleden en lening afgesloten, bijvoorbeeld voor een verbouwing, de aanschaf van een nieuwe auto of caravan? Dan is de kans groot dat je een lange looptijd hebt. Dit heeft als voordeel dat je maandelijks niet veel kwijt bent aan het afbetalen van de lening, maar het nadeel is dat je er op deze manier lang aan vast zit. Dit houdt automatisch ook in dat je langer rente betaalt, want zo lang de lening loopt betaal je hier rente over. Hoe je kosten kunt besparen met een lening, lees je in dit artikel.

Je lening oversluiten

De rente is ontzettend laag momenteel, en dit is begonnen in 2018 want toen zijn er veel rentes voor kredieten verlaagd. Heb je een lening afgesloten vóór 2018, dan is de kans heel groot dat je nu veel kunt besparen als je deze oversluit. Heb je meerdere leningen lopen, wellicht zelfs bij verschillende kredietverstrekkers? Dan kan het zinvol zijn deze samen te voegen tot één lening. Op deze manier profiteer je namelijk van een lager maandbedrag. Dit komt omdat de rente op een kleine lening hoger is dan op een grote lening. Een ander voordeel is dat je op die manier meer overzicht hebt, omdat je maar voor één lening maandelijks moet betalen, in plaats van meerdere leningen.

Kortere looptijd

Wanneer je de lening oversluit geniet je dus van een lagere rente waardoor je al minder betaalt per maand. Maar daarnaast loont het ook zeker om te kijken naar de looptijd. Je lening oversluiten en kiezen voor een kortere looptijd kan er namelijk voor zorgen dat je uiteindelijk honderden euro’s bespaard op het totaalbedrag. Je betaalt een hoger bedrag per maand, maar daardoor ben je wel minder lang bezig met aflossen, en betaal je dus ook minder rente. Wel doe je er uiteraard goed aan eerst te kijken of het betalen van een hoger bedrag per maand wel haalbaar is voor je.

Hoe moet je een lening oversluiten?

Misschien vind je het een eng idee je leningen over te sluiten, omdat je niet goed weet hoe je dit aan moet pakken. Logisch, je bent immers niet elke dag bezig met het oversluiten van leningen. Allereerst is het goed om te bekijken of jouw leningen wel overgesloten kunnen worden. Persoonlijke leningen en doorlopend kredieten kunnen worden overgesloten maar ook worden samengevoegd. Daarnaast kunnen ook creditcardschulden, de roodstand op je betaalrekening en postorderkredieten overgesloten of samengevoegd worden.

Stel je hebt een persoonlijke lening bij de bank, een creditcardschuld en daarnaast nog verschillende postorderkredieten lopen dan kan dit maandelijks voor de nodige stress zorgen. Je moet dit immers elke maand afbetalen. Door al deze rekeningen samen te voegen betaal je elke maand maar één vast bedrag. Op het moment dat jij deze leningen oversluit worden de oude leningen namelijk afgelost en wordt er een nieuwe persoonlijke lening afgesloten. Je hebt dan dus geen openstaande schulden meer staan bij de creditcardmaatschappij en postorderbedrijven, want alles is betaald. Bij deze nieuwe persoonlijke variant geniet je van een vaste looptijd en vaste maandtermijnen, maar kun je ook extra aflossen zonder dat je daar een boete voor krijgt.

Lees ook: Sparen voor onverwachte uitgaven